Op 9 maart 2015 staat de veelzijdige rapper Murs in Patronaat in Haarlem en dat mag je simpelweg niet missen.

Murs is een rapper uit Los Angeles, maar niet je typische Westcoast mc. Zijn favoriete rappers zijn LL Cool J, Ice Cube, E-40, Juvenile, Q-Tip en Jay-Z, maar dat hoor je ook niet echt terug in zijn eigen rapstijl en lyrics. Murs is niet de beste rapper op aarde, die prijs gaat naar iemand anders. Murs is wel de echtste rapper op aarde of zoals hij zelf zegt op “Breakthrough” van het album Murs For President (2008): Yeah. I just want to announce right now, that I am the realest rapper in the whole world, cause I got my momma in here with me.

Murs is een verhalenverteller, een rapper die je met zijn zinnen meeneemt naar situaties alsof je ze zelf beleeft. Niet door enorm ingewikkelde rijmschema’s of metaforen te gebruiken, maar door gewoon te vertellen wat hij ziet. En dat is knap. Helemaal als je bedenkt dat Murs sinds 1997 maarliefst 8 solo albums, 8 EP’s, 5 albums met 9th Wonder, 3 albums met Felt (Slug & Murs), 3 albums met Melancholy Gypsys, 5 albums met andere artiesten en nog een flink aantal albums met zijn crew Living Legends heeft gemaakt. Een discografie waar je u tegen zegt en een discografie vol met verhalen.

Vaak gaan zijn verhalen over vrouwen. Lelijke vrouwen, mooie vrouwen, witte vrouwen en donkere vrouwen, maar ook Aziatische, boze, brave, gekke, irritante, bezitterige, jaloerse en sexverslaafde vrouwen. Zijn fascinatie voor de vrouw heeft zelfs gezorgd voor een compleet conceptalbum over een meisje dat merchandise verkoopt; Yumiko: Curse of the merch girl (2013).

En op een bepaalde manier weet Murs de verhalen over bovengenoemde vrouwen, maar ook andere situaties uit het leven zo te vertellen dat het herkenbaar wordt. Vaak met humor, soms met pijn, maar altijd met realisme en passie. Als je Murs hoort rappen, geloof je hem direct. En dat komt ook door de ijzersterke beats die hij kiest voor zijn tracks, want met zijn uitgebreide muzieksmaak zorgt hij ervoor dat ieder Murs album anders klinkt.

Op albums met 9th Wonder is het muzikale landschap soulvol, terwijl hij met The White Mandingos of op het album Mursday met de band Mayday juist kiest voor een ondergrond van rock en punk. Murs past zich makkelijk aan en zorgt er met de afwisseling juist voor dat hij interessant blijft.

Maar Murs is meer dan alleen een rapper. Hij runt zijn eigen label (3:16 Label), heeft een eigen Hip-Hop trivia app en is de stuwende kracht achter een groot Amerikaans festival (Paid Dues). Daarnaast weet hij hoe een goede Hip-Hop liveshow eruit hoort te zien en is hij op het podium misschien nog wel overtuigender dan op zijn platen.

Tragic, van hiphopduo Philly Moves is deze avond ook aanwezig. Philly Moves brengt muzikale up-tempo beats aangevuld met veelzijdige flows. Afgelopen augustus brachten MC Tragic en producer Rockwell hun album ‘Olga’ uit.